tirsdag den 24. september 2013

Kursus for madskribenter

Skriver du om mad, drømmer du om at komme til det, mangler du inspiration eller vil du bare være bedre til at formidle det spiselige stof?
Anders Lange og jeg udbyder et kursus for madskribenter på Den Journalistiske efteruddannelse. Der er stadig et par pladser tilbage, så skynd dig, det bliver super sjovt og inspirerende:
http://www.dmjx.dk/kurser-og-videreuddannelse/skriv-om-mad-fra-koekkenreportage-til-smagsdommeri
Jeg glæder mig enormt til 3 dage i godt selskab, og har en fest med at involverer gode oplægsholdere og lægge menu for den aften vi selv skal lave mad. Jeg har lige bestilt bord til hele holdet på en af de bedste restauranter i byen http://www.canblau.dk , hvor vi inden middagen skal hører historier fra dengang Jimmy Holm arbejdede hos El Bulli og El Celler de Can Roca, efter maden laver vi anmeldelser af middagen.
Så kom frisk, hvis du stadig er sulten....

torsdag den 19. september 2013

Sprøde forårsruller, chilisalsa og salat med lotusrod

Forårsruller er en genial opfindelse, især hvis man laver dem selv, eller får dem serveret på en rigtig god restaurant. Jeg har lavet dem i et hav af variationer, og jeg syntes selv, at de lange, slanke ruller har en mere elegant charme end de små tykke. Det er ikke fordi de smager bedre, engang imellem er det bare sjovt at lege med formerne, så tingene ser helt anderledes ud. Man kunne jo evt. servere dem sammen med en god hjemmelavet chilisalsa og en salat med lotusrod. Hvis du ikke kan få lotusrod, så smid noget moden mango i salaten, det holder hele vejen.

Sprøde ruller

Sprøde ruller

Ca. 8-12 stk.
8 limeblade
2 stængler citrongræs
En slat koldpresset ekstra jomfruolivenolie
2-3 spsk. revet frisk ingefær
ca. 40 g ristede jordnødder uden skal
2 forårsløg
16 finthakkede rå rejer
1 stor gulerod
2 spsk. hoisinsauce
2 spsk. sød chilisauce
1 god håndfuld hakket frisk koriander
1 pakke frossen forårsrulle dej, den største størrelse
1 sammenpisket æg
1 l jordnødde- eller rapsolie

Hak limebladene fint. Fjern de yderste blade på citrongræsstænglerne, skær bunden af og hak dem fint. Riv ingefæren. Rist jordnødderne gyldne og sprøde i ovnen ved 110 grader i ca. 15 minutter og hak derefter jordnødderne fint. Hak nu forårsløgene og rejerne fint og skræl og riv guleroden.

Varm olien op på en pande og steg limeblade, citrongræs, ingefær og jordnødder godt igennem. Tilsæt derefter forårsløgene, rejerne og guleroden og steg det i 1 minuts tid, før du tilsætter rigeligt med hoisinsauce og chilisauce og steger det hele godt igennem. Lad fyldet køle helt af, før du tilsætter en håndfuld finthakket frisk koriander.

Læg fyldet i en smal stribe på forårsrulledejen, pensl kanterne af dejen med æg og rul nogle lange tynde forårsruller ved at bukke siderne ind først og dernæst rulle dejen sammen på langs omkring. Lav alle forårsrullerne færdige og varm olien op i en gryde. Friter forårsrullerne fire-frem stykker ad gangen i den varme olie til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir og server dem, mens de stadig er varme.

Chilisalsa
2 stængler citrongræs
2-3 spsk. finthakket frisk ingefær
1 stor rød peberfrugt
2 røde chilier
1 dl æblecidereddike
½ dl rørsukker

Pil de yderste blade af citrongræsset, skær toppen og bunden af og hak citrongræsset helt fint. Fjern kernerne i peberfrugten og chilierne og hak begge dele fint. Kom citrongræsset i en gryde sammen med finthakket ingefær, peberfrugt og chili. Tilsæt cidereddike og rørsukker og lad det hele koge i minimum 10-15 minutter, til en god grov chilisalsa.
Chilipastaen kan holde mange uger i køleskabet.


Salat med lotusrod, skift evt. lotus ud med mango

Salat med lotusrod

Til 4 personer
1 romainesalathoved
1 stor håndfuld frisk brøndkarse
1 håndfuld frisk mynte
1 håndfuld frisk koriander
2 forårsløg
50 g ristede cashewnødder
100 g lotusrod
1 l jordnødde- eller rapsolie til friture

Dressing
1 passionsfrugt
saft fra ½-1 lime
½-1 tsk ahornsirup eller flydende honning
1 rød chili

Fordel salat, brøndkarse, mynte og koriander på et fad. Hak forårsløgene fint og drys dem over. Rør passionfrugtskerner og -saft sammen med limesaft, ahornsirup og finthakket chili til en sødlig, men også let syrlig dressing og fordel den over salaten.

Rist cashewnødderne i ovnen eller på en tør pande, til de er gyldne. Skræl lotusroden og skær den i papirtynde skiver. Friter lotusskiverne i en gryde i varm olie, til de er gyldne og sprøde og læg dem til afdrypning på fedtsugende papir. Fordel cashewnødder og lotusrødder over salaten lige inden servering.


onsdag den 18. september 2013

Peanutbutterorangefudge, brændt hvid chokolade & kokosbar

Jeg elsker chokolade

Jeg er i gang med en større gennemgang af fotos, og det resulterer i lidt tiltrængte opskrifter på bloggen her. En del af de fotos jeg finder ryger dog også på instagram,http://instagram.com/annehjernoe som er endnu et sjovt medie at lege med. Men de fotos hvor der følger opskrifter med, ender altså her. De næste 3 er til den søde tand, og stammer fra min bog "AnneMad med mere". 

Peanutbutterorangefudge

Peanutbutterorangefudge

100 g mørk chokolade med minimum 70% kakaoindhold
100 g peanutbutter
1 dl kondenseret mælk
½ dl. Piskefløde
½ dl ristede grofthakkede jordnødder
Fintrevet skal fra 2 økologiske appelsiner
Smør
150-200 g mørk chokolade med minimum 70% kakaoindhold, til overtræk
Bræk chokoladen i stykker og kom den i en gryde sammen med peanutbutter og kondenseret mælk. Lad det hele smelte mens du rører det godt sammen. Tilsæt fløden og pisk massen blank. Derefter tilsættes de hakkede jordnødder og den fintrevne appelsinskal og det hele røres godt igennem. Kom massen i en form smurt med smør og stil den i køleskabet i 4-5 timer, gerne til næste dag. Når massen er helt kold smeltes chokolade til overtræk over vandbad. Rul kugler af fudgen og dyp dem i den flydende chokolade


Brændt hvid chokolade

Brændt hvid chokolade
1 plade hvid chokolade af god kvalitet
Smelt chokoladen for svag varme på en pande, mens du rører grundigt med en træpalet. Chokoladen begynder langsomt at blive lysebrun og grynet, men du skal bare blive ved med at røre i den. Når chokoladen er ensartet gylden kommer du den på bagepapir og bruger en dejskraber til at smøre den ud i et helt tyndt lag over papiret. Stil chokoladen et koldt sted. Når den er helt stivnet og afkølet kommes den brændte chokolade i en lufttæt boks. Den smager vanvittig godt, lidt hen i retningen af ”Daim” men bedre, efter min smag. Den kan bruges som drys over desserter, grofthakket i hjemmelavet is, eller bare til at spise som den er. Den brændte chokolade kan også overtrækkes med mørk eller lys flydende chokolade.

Hjemmelavet kokosbar

Kokosbar
150 g friskrevet kokos eller kokosmel
1 dl kondenseret mælk
Ca. 75-100 g mørk chokolade med minimum 70 % kakaoindhold
Kokos og/eller frysetørrede hindbær til drys
Bland kondenseret mælk med friskrevet kokos og form det til små kugler eller barer. Smelt chokoladen i vandbad og dyp kokoskugler og barer her i. Læg dem på bagepapir og drys dem med kokos og/eller frysetørret hindbær. Stil kokosbarerne køligt til chokoladen er stivnet.

tirsdag den 17. september 2013

Saltbagt fisk & en ny kogebog på vej


Saltbagt fisk & en ny kogebog på vej

Faldt lige over billedet her, og en af mine yndlings opskrifter fra min bog "AnneMad med mere".



Det er en super hyggelig og dejlig måde at serverer fisk på. Smid den hel på bordet i saltindpakningen, foran din familie eller dine gæster, og bank hul på den der. Den bliver uendelig saftig og smager helt bedårende dejligt.

Til 4 personer
½ usprøjtet appelsin
½ usprøjtet citron
1 løg
1 håndfuld bredbladet persille
1 hel rød dorade (med hoved og hale, men renset for indvolde)
1 hel pakke pasteuriserede æggehvider (9 stk.) til ca. 1,5-2 kg salt
1-2 kg groft salt (alt efter fiskens størrelse)
en slat vand

Skær citrusfrugter og det pillede løg i meget tynde skiver. Hak persillen groft. Kom det hele ind i fisken. Bland æggehvider med salt og tilsæt evt. en slat vand.

Læg et godt lag af saltblandingen i bunden af et ildfast fad eller en bradepande. Brug gerne bagepapir i bunden at fadet, så brænder saltet ikke så nemt fast. Sørg for, at saltlaget er helt tæt. Læg fisken ovenpå, fordel saltblandingen over fisken og luk den hermetisk inde.

Bag nu fisken i ovnen ved 200 grader i 25-35 minutter, alt efter fiskens størrelse. 

På denne her årstid er det et hit at servere med en god grov salat, evt. lavet på grønkål, som heldigvis har ramt butikkerne allerede.



Her er fisken før den ryger i ovnen. De smukke fotos er taget af min faste fotograf Lykke Rump. Vi er i fuld gang med at lave en ny kogebog til Politikens forlag, den kommer til at handle om salater, et for mit vedkommende, totalt uudtømmeligt emne. Jeg har 150 spritnye opskrifter på bedding, så der skulle meget gerne komme noget for enhver smag.