torsdag den 27. august 2015

LCHF-Pizza

På min instagram profil, er der flere der har spurgt om jeg er skiftet til LCHF. 

Og nej det er jeg ikke, men jeg spiser som jeg altid har gjort, en masse "rigtig mad", helst ikke alt for meget halv-fabrikata, og meget lidt der indeholder raffinerede produkter og stivelse. 
Det har jeg gjort de sidste 10 år, og det fortsætter jeg med, da jeg generelt fungerer bedre på proteiner og masser af grøntsager end på hvidt brød og pasta.

Desuden elsker jeg at arbejde med alle forskellige retninger inden for mad og fødevarer generelt. En stor del af min personlighed og mit arbejde er jo at være nysgerrig på alt hvad der drejer sig om mad.
Hvis jeg laver en thai-ret er der jo heller ingen der spørger om jeg er skiftet til thai;) 

Men når man nu har køleskabet fyldt med LCHF-wraps fra i går, så er det jo fuldstændig oplagt, at smide dem i ovnen og lave en pizza ud af dem.

Jeg har ganske enkelt kogt en heftig tomatsauce på løg, hvidløg, tomater, tomatpasta, chipotle, salt, og peber, smurt den på wraps'ne og toppet med forårsløg, peberfrugt og masser af parmesan. 

Ind i ovnen på bagepapir og bag dem ved 180-200 grader til osten bobler.
Pas på kanterne, de kan godt blive lidt mørke.

Pizzabunden bliver ikke sprød på samme måde som en brød-dej, det siger sig selv, sådan er det generelt med LCHF-bunde. Men da den er fyldt med ost og olie, så smager den bare vildt godt alligevel, den bliver nærmest sej/sprød, på en måde som kun ost kan gøre. 




Husk i øvrigt at det er Festuge i Århus, og den starter med en skøn koncert i "byparken" i aften. Men for os der generelt er sultne på kulinariske oplevelser, så husk også Forsmagsruten, http://aarhusfestuge.dk/da/arrangement/forsmag-paa-gadeplan hvor du 3 dage i festugen kan gå en rute på 1-7 Restauranter, som serverer en særlig ret og et glas vin/øl/champagne/cocktail for 100 kr, pr. sted.

Der er også Streetfood på officerspladsen og Streetfood ved Kulbroen og så selvfølgelig Food Festival ved Tangkrogen i næste weekend.

Jeg deltager i det meste, så kom lige hen og sig hej.

Rigtig god fornøjelse:)

onsdag den 26. august 2015

LCHF-wraps

Jeg leger lidt i køkkenet i disse dage, prøver forskellige idéer af og finder på nye opskrifter.

Det er dejligt at have tid til, efter et helt vildt hektisk forår. At lade roen sænke sig, smide lidt god musik på, sætte vand over til te og kigge ud i haven, uden at være særlig sur over, at det regner. 

En af de opskrifter jeg fik lavet her til morgen er på stenalderwraps som også kan spises hvis man er tilhænger af LCHF.

Der er hverken mel, mælk eller æg i, men en masse dejlig kål og ost. Jeg har brugt spidskål til opskriften i dag, men i sidste uge lavede jeg dem af blomkål og broccoli, det fungerer også top godt.

Wraps kan du jo fylde med det du har i køleskabet, i min kom der bare hjertesalat, en rest oksefilet fra i går, rød peberfrugt og hakkede forårsløg.

De er nemme at lave, form massen til "en frikadelle" og mas den ud på bagepapir. Vil du have dem helt runde så brug en skål eller en form til formålet.

Jeg bagte mine wraps i ovnen i ca. 10-12 minutter ved 175 grader, og så satte jeg lidt grill på tilsidst, indtil de blev lidt mere gyldne. De bliver sprøde i kanten, men bløde og bøjelige som wraps skal være.

Loppefrøskallerne, olie og osten får dem til at hænge rigtig godt sammen. Så slipper du for at bruge æg, dem kan jeg nemlig forestille mig, at du får rigeligt af, hvis du i forvejen spiser Stenalderkost eller LCHF.

God fornøjelse;)


Stenalder/LCHF-wraps

Stenalder/LCHF-wraps
200 g spidskål
2 spsk. loppefrøskaller
4 spsk. koldpresset jomfruolivenolie
2 store spsk. flødeost
1 dl revet parmesan
1/2 - 1 tsk. salt, efter smag
Hak spidskålen så fint du kan i foodprocessoren, bland med de andre ingredienser, og bag wrapsene i ovenen, efter fremgangsmåden i teksten over billedet.

Du kan forresten også stege små sprøde kål-deller på panden af blandingen, hvis der skal lidt variation til, eller du har rester af blandingen tilovers.


Sprøde kål-deller




tirsdag den 25. august 2015

Stenalderknækbrød/kiks


Stenalderknækbrød


1 dl sesamfrø
1 dl birkes
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
2 spsk. loppefrøskaller
1 spsk. chiafrø
3/4 dl olivenolie
1-2 tsk. flagesalt, efter smag
Vand

Rør alle, kerner og skaller sammen med olie og salt. Tilsæt vand gradvist mens du rører. Du skal ende med en tyk, tyk grødagtig dej. Lad dejen hvile lidt og tilsæt evt. lidt ekstra vand, om nødvendigt.
Smør dejen ud i 1/2 cm tykt lag på bagepapir og bag den i ovnen ved 150 grader til du har et gyldent og sprødt resultat.
Lad knækbrødet køle af og knæk det så i passende stykker som opbevares i en lufttæt dåse. Vil du have helt ens stykker, så skæres de nemmest mens "knækbrødspladen" stadig er godt lun.

Historien om et frugtbart samarbejde & en dejlig opskrift på blommegrød

Noget af det nemmeste i verden er vel, at koge frugtgrød?

Så da de gode mennesker fra Skælskør Frugtplantage, spurgte mig om jeg ville udvikle 3 typer frugtgrød til dem, skulle jeg lige tænke mig om et øjeblik.

Er der virkelig nogen der køber frugtgrød, når det er så nemt at lave selv?

Ja det var der. Rigtig mange endda. 


Så vi gik i gang med at skaffe råvarer, og jeg gik i køkkenet og kogte grød i laaaaange baner. Alle mulige og umulige typer, smags-sat med alt mellem himmel og jord.

Vi endte med en æblegrød med vanilje, en rødgrød med hindbær, jordbær og rabarber, samt en jordbærgrød smagt til med hyldeblomst.

Jeg må indrømme, at jeg blev meget overrasket over resultatet. For det første smagte det færdige produkt i pakkerne virkelig godt, og for det andet kan de holde prisen så lav, at alle kan være med. Pensionister, studerende, børnefamilier, og så glæder det mig samtidig meget, at alt er økologisk.

Grøden er skøn varm med mælk eller fløde, den smager godt til is, pandekager, på din morgen yoghurt, skyr eller havregrød/gryn. Den er god som dessert, mellemmåltid eller morgenmad, og kan desuden bruges som fyld i lagkager, tærter mv.

Det der kom mest bag på mig er faktisk at jeg bruger grøden selv. Jeg der altid har insisteret på at koge frugtgrød selv, helt fra bunden. Men nogen gange er det bare super dejligt at springe over hvor gærdet er lavest, især når man selv kan stå inde for indholdet og for smagen af produktet.

Vil du hellere koge din frugtgrød selv?

Så kommer der en opskrift på en umanerlig skøn blommegrød her, en af de typer grød som passer til sæsonen lige nu.

Blommegrød med blid ingefær
1 kg blommer
250 g lys rørsukker
3 dl vand
8 g revet ingefær
20 g majsmel udrørt i yderligere 0,5 dl vand
Skær blommerne i kvarte, fjern stenen. Bland blommerne med rørsukkeret og lad det trække en times tid til blommerne safter. Bring det i kog og tilsæt vandet. Lad grøden koge for mellemsvag varme, til den har den rette konsistens. Tilsæt derefter den revne ingefær. Rør majsmelet ud i koldt vand, tilsæt den under omrøring og lad grøden koge i 5 minutter.
Servér grøden lun, gerne med iskold mælk eller piskefløde.

Rigtig god fornøjelse;)




mandag den 24. august 2015

Chokoladesmør


Chokoladesmør er måske næst efter hjulet, en af de bedste opfindelser i verden. 
Altså for dem af os der har et dybt og passioneret forhold til chokolade.

Det bruges ligesom Nutella, til at smøre på brød, komme i pandekager eller hvor du nu syntes det passer ind. 

Chokoladesmørret har en holdbarhed på ca. 10 dage i køleskabet. Men jeg tror aldrig det har lykkes mig at prøve den teori af i praksis. Det er ganske enkelt blevet spist for hurtigt.

Jeg går med en drøm om at sende det på markedet, ligesom det er lykkedes så fint med mine marmelader som jeg laver sammen med Svansø og frugtgrød som jeg laver med Skælskør Frugtplantage.

Men nu får vi se om den drøm nogensinde går i opfyldelse, indtil da så kommer opskriften her, så flere kan få glæde af den.




Chokoladesmør
200 g mørk chokolade
2 dl piskefløde
75 g smør
Et nip salt
Varm chokoladen op over vandbad, for svag varme. Tilsæt fløden og rør til den er godt blandet med chokoladen. Tilsæt derefter smørret og rør til blandingen er helt tyk og blank, det må ikke blive for varmt. Tilsæt et nip salt, rør til det er opløst og hæld chokoladesmørret på glas, som stilles i køleskabet når de er kølet af.

Chokoladesmør kan varieres efter smag. Bland lys chokolade i, tilsæt appelsinskal, appelsinsaft, hakkede nødder, mandler, lidt lakridsrodspulver, lidt stærk kaffe, eller hvad du nu syntes smager godt.
God fornøjelse;)

torsdag den 6. august 2015

Andefoster & flæskesvær



Det har været det vildeste rejseår i år. 11 lande på 7 måneder er virkelig meget, i hvert fald for mig.

Når man rejser så meget, så spiser man ufatteligt meget på restaurant, det siger selvfølgelig sig selv. En gang imellem laver jeg selvfølgelig også selv mad undervejs, det er jo en del af mit arbejde. 

Nogen gange bliver man meget inspireret, andre gange tænker man mere WTF!!

Kig selv med;)


Mexico, når man kan lave spindelvævs-
mønster på en tortilla, så gør man det bare!!!


Mexico, lad os da lige lave flæskesværrene
i en ordentlig størrelse!

New York, Kom lad os hælde en masse
ananastern på den dames hotdog!

Vietnam, hvis vi nu lader anden vokse
inde i ægget, så er der både mere
bid og protein i!!!




                               Vietnam. Enig,friske rejer smager 
                               bedst, men levende?



Tyrkiet, kom lad os svøbe de syltede
kastanier så de ligner små mumiebabyer


Iran, et menukort der er til at
forstå!
Japan, omelet af æg fra høns der
KUN er blevet fordret med krydderurter,
paprika og rosenknopper!
Japan. Hvad med en cocktail?
Foie gras infused vodka, med chocolade,
pakket i en pose med røg!

Bosnien. De laver skøn mad i Bosnien,
men jeg skal selvfølgelig lege med hjerner!