søndag den 11. december 2016

Den bedste gravad laks

Mange har nok prøvet kræfter med selv at lave gravad laks. Men har du ikke? Så prøv denne opskrift. Den er nem, kræver stort set intet arbejde, og laksen smager ca. 1 million gange bedre, end det du kan købe i supermarkedet. Her kan du styre ingredienserne selv, ligesom du kan bestemme hvilken laks du vil have på bordet.

I en perfekt verden stiller du dig selvfølgelig ud i en flod sammen med de andre bjørne og kort tid efter smider du i en lykkerus friskfanget vildlaks på køkkenbordet. Du flår indvoldene ud, af-skæller og fileterer til den store guldmedalje.
I en mere realistisk version, lægger du vejen forbi fiskehandleren og køber noget opdræt der ser hæderligt ud. Med mindre fiskehandleren har vildlaks, så er det altså det du køber. Det er sundere både for laksen, miljøet og dig selv.

Hjemme gravad laks, lige før den ryger i køleskabet
I min optik er det bedste at købe en stor lakseside. Gerne end der ser lidt saftig ud. De små sider, med et lidt tørt udseende, giver en tør gravad laks, med en lidt mærkelig, flaget konsistens. Men det ved du mere om, når du har prøvet de forskellige typer. 
Er du novice, får du lige fiskehandleren til at nappe alle de ben ud der sidder i hele stykket, ellers gør du det selv med en pincet, når du kommer hjem.

En lakseside på 1- 1 1/2 kg skal have ca. 4-5 spsk. lys rørsukker blandet op med tilsvarende mængde flagesalt og tørret dild.  Altså 4-5 spsk. af hver af de 3 ingredienser. Mas det hele godt sammen, til det er ensartet i konsistensen, brug fingrene eller en spiseske.  Hak også lige en potte dild eller et bundt, groft eller fint.

Læg laksesiden med kødsiden opad, gerne på politisk ukorrekt sølvpapir eller i en dyb form og fordel blandingen henover, mas det gerne forsigtigt ind i laksen, også den friskhakkede dild. Pak laksen godt ind og stil den i køleskabet i ca. 24 timer. Den må gerne stå længere, men jeg syntes den smager bedst efter et døgn. 
Laksen væsker en del mens der står og trækker. Så husk at lægge den i en dyb form. 

Dit liv bliver meget nemmere, hvis du skærer laksen i skiver på én gang, Så slipper du også for at hive den ud og ind af køleskabet, og for alt for mange fingre på den hele tiden. Skær den, kom den i en boks eller hvordan du nu opbevarer din mad, så er den nem at tage af, og du er sikker på at få den spist.

Den kan snildt holde 5-6 dage og sikkert også mere, brug din næse og dine smagsløg her.

Klassisk gravad laks spiser man med rævesauce. Får du nok af det, så rør rævesaucen op med cremefraiche, så du har en lækker cremet, sød og sennepssmagende dressing. Det er et hit.

Du kan også rører lidt wasabi i den cremede udgave, eller friskrevet peberrod, så har du et nyt hit. 

Peberrod er iøvrigt skøn til laks, prøv også med en heftig gang peberrodsfløde, hvor du rører ublu mængder af peberrod ud i flødeskum, sammen med lidt flydende hponning, flagesalt og friskkværnet sort peber.

Spis ristet brød til, eller friskbagt. Brug også laksen som frokost eller middags ret, med fennikel eller sprød kålsalat til. 

Sæt i gang - og rigtig god fornøjelse;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar