torsdag den 31. juli 2014

New York

Siden jeg i 2011 lavede tv-serien AnneMad i New York, har det regnet ind med mails fra rejse- og madinteresserede folk, som gerne vil have tips til gode spisesteder og indkøbssteder i New York.
Så for at gøre det lettere for alle parter, har jeg samlet et udpluk af mine yndlingssteder her. 
New York er en by som går i blodet på de fleste.
Det er de færreste der besøger byen og er uberørte af den, og heldigvis kommer de fleste derfra, med et positivt indtryk.
Når jeg besøger New York, så vil jeg bo på Manhattan. Jeg ved der er mange der bor i Brooklyn, men det kunne jeg aldrig drømme om. Jeg vil komme til at bruge for megen kostbar tid på transport ind til Manhattan alligevel, og jeg vil simpelthen bo så centralt, at jeg nemt kan stikke forbi mit hotelværelse og læsse poser og tasker af. Der er så mange spændende råvarer, køkkengrej og sager, der skal købes med hjem til Danmark, og flere gange har jeg måttet investerer i en ekstra kuffert for at have plads til det hele.

Når jeg er forelsket i en by, får jeg lynhurtigt nogle helt bestemte vaner. Der er steder der skal genses og så skal der også opdyrkes nye territorier. Det første er for at være sikker på at alt er som det plejer. Det næste er for at få ny inspiration. Jeg plejer at lægge vejen forbi byernes by, en gang om året eller hvis tiden ikke er til det, så hvert andet år. Det gør jeg både fordi jeg altid savner den, men også for at følge med i de trends og tendenser, der er i min branche. Sker det i New York, kan man være sikker på, at det rammer Danmark i løbet af de næste 5 år. Se bare på eksempelvis coffee to go, farmers marked, lokale fødevarer, by-honning mv. Det er 25 år siden jeg besøgte New York første gang. Dengang gik alle rundt med en kop kaffe i hånden på gaden. Tilbage i Danmark spurgte jeg på en café om jeg kunne få kaffen med. De kiggede undrende på mig og sagde ”nej, men du kan da bare drikke den her.”
Siden da, er der heldigvis sket rigtig meget;)

Besøger man byen for første gang, er der selvfølglig nogle af de faste ting man skal se. Dem læser du bare om i en guidebog. Hvis du vil vide mere end guidebogen byder på, så køb et "Time out" i den nærmeste kiosk. Det er her du finder anmeldelser af de allernyeste restauranter og her du finder intimkoncerten med din yndlings sanger, der lige skal afprøve sit nye "set" for 200 mennesker inden hun tager på world tour (her taler jeg af erfaring;))

Men på denne side her handler det om mad. Om den mad jeg spiser når jeg er i New York. 

Siden her, vil blive opdateret løbende, der er et væld af restauranter, jeg skal have fundet frem af hukommelsen, men her er lidt at begynde med.Fish:
Her går man ind hvis man lige trænger til 6 dugfriske østers og et glas kold hvidvin til ingen penge. Det trækker fra døren, så sid bagerst i lokalet hvor der er ild i kakkelovnen. De laver også andet genialt godt seafood, og deres ceviche er outstanding.

La Boqueria: 
Lækre, ægte spanske tapas.


The Spotted Pig, November 2013
The Spotted pig: 
Den plettede gris, har vist en Michelin stjerne, men den er ikke dyr. Mere som en Pub, super god mad, helt nede på jorden.

Casa Mono:
Spansk mad, betjeningen kan være ret arrogant, men det er til at leve med
da maden er super. Har en enkelt Michelin stjerne.

Momofuko: 
En vældig trendy kæde med den helt geniale kok David Chang ved roret.
Laver ret interessant asiatisk mad. Bestil lidt af det hele, helst de små retter og især deres  "Steamed pork bun med hoisinsauce" på den af restauranterne der hedder Ssäm Bar. Gode cocktails, meget afslappet.

Cosme:
Funky New Yorker mexicansk. Lillebror til Pujol i Mexico City. Lidt pricy. Gode cocktails.
Fint lokale. Virkelig god mad.
http://www.cosmenyc.com

La Escina:
Godt Mexicansk køkken. Der skal bestilles bord i kælderen som er det
sjoveste sted, gør det i god tid, de er ofte booket langt ud i fremtiden. Man går ned af en "hemmelig" trappe og ind gennem køkkenet. 
De har dejlig mad, rummet er ret sejt, og så har de byens største udvalg af
Tequila.

Oysterbar, Grand Central, November 2013
Oysterbar på Grand Central Station:
Jeg besøger altid  Østersbaren på Grand Central. Kom til frokost kl. 12.00 når de åbner, så I er sikre på at få plads i baren. Sid altid i baren og bestil
Østers i alle varianter og tilberedt på forskellige måder. Alt deres andet mad er middelmådig, men deres østers er geniale. Der er fantastisk stemning, især til frokost. Grand Central har også en skøn fødevarearkade hvor alle de bedste butikker er repræsenteret, så der er salg af fisk/skaldyr, charcuteri, kager/brød mv. Fin oplevelse. Når du er på Grand C, så tjek også Meyers nye restaurant Agern, hans hotdogs og det Nordiske fødevaremarked. Jeg har ikke selv været der endnu, men har bestilt billet til december 2016, så derefter bliver siden her opdateret.

Per Se:
I 2010 blev jeg gift i New York. Aftenen før spiste, vi middag på en af New Yorks bedste restauranter nemlig Thomas Keller's legendariske Per Se. Prøv den, og se om I kan få en rundtur i køkkenregionerne. Fantastisk sted. Men hav den store tegnebog med.
http://www.perseny.com

Barney Greengrass:
Er du sådan en der lige pludselige savner en sildemad og noget mørkt brød, så læg vejen forbi på dette lidt mærkværdige sted. Det er ikke trendy, men meget ærligt. Betjeningen er ikke altid lige høflig, men noget pudsig.
https://www.barneygreengrass.com/welcome.php

Fig & Olive:
Her er du sikker på god atmosfære, god vin og god betjening. De har flere locations, vi spiser på den i Meatpacking.
http://www.figandolive.com

Blue Water Grill:
Lækkert rum. God mad. Mest fisk og skaldyr. Eminent og kreativ sushi. Jazz og cocktails i kælderen. Man kan sidde ude i trafiklarmen om sommeren. Susan Sarandon går jævnligt forbi, hun må bo tæt på;)
http://www.bluewatergrillnyc.com

Fastfood på den sjove måde:

Burgerjoint: 
Le Parker Merideen er et fint hotel, der bag et skummelt gardin i hjørnet
af lobbyen, huser en legendarisk burgerbar.
  
Crifdogs: 
Meget sjov kælder, fastfood med hotdogs i variationer man slet
ikke kan forestille sig. Gennem telefonboksen i hjørnet kommer man ind til
den hemmelige natclub PDT (please don't tell).


Morgenmad:

Varm Æblecider, Le Pain Quotidien, November 2013
Le Pain Quotidien:
Skal jeg spise lækker, øko morgenmad ude, vælger vi en af dem her, gerne den i Chelsea-området, men det er fordi en af tjenerne kan genkende mig og hilser hjerteligt hver gang vi kommer. Det føles vældig pudsigt i NY.

Brooklyn Diner:
Skal vi spise rigtig amerikansk morgenmad med æg, pandekager mv. Er det
på Brooklyn Diner. De har 2 afdelinger, og vi plejer at vælge den i 57. Gade, da den på times square tit er for kaotisk. 

Sylvias:
Sylvias i Harlem besøger vi, når vi skal have soulfood og bloody Mary til morgenmad. Det er et tungt men god køkken, og altid et besøg værd.
http://www.sylviassoulfood.com/restaurants.html


Hotel Standard:
Dejligt morgenmadssted især om sommeren hvor man som et af de få steder i byen, kan sidde ude i solen. De har også ok frokost og aftensmad. Spiser du her, er du lige klar til en tur på Highline Park som starter næsten lige om hjørnet.
http://www.standardhotels.com/new-york/properties/high-line

Five Leaves:
Vældig populært morgenmads-sted i Brooklyn.
http://fiveleavesny.com

Mad indkøb:

Whole Foods:
Hvis jeg kunne bo i et supermarked blev det i en Whole Foods. En stor del af deres varer er økologiske og rigtig meget af deres udvalg er fra lokale producenter. De har et udvalg af varer man kun kan drømme om, og havde jeg deres deli afdeling i nærheden, ville jeg aldrig selv lave mad eller gå ud at spise (næsten da). Jeg elsker Whole Foods, betingelsesløst.

Greenmarket:
Der er et skønt marked på Union square nogle par gange om ugen, så dejligt. Alt i grøntsager, frugt, honning, ost og andre lækkerier. Lige til at blive glad i låget af.


Eataly, November 2013
Eataly:

Eataly, er et kæmpe indendørs italienske marked/supermarked med skønne italienske butikker og restauranter. De dejligste grøntsager, oste, fisk, skaldyr, delikatesser, kogebøger, køkkengrej, kaffebar, vinbar mv. her kunne man også bo en uges tid, uden at kede sig. Spis gerne frokost og nip til god vin, eller nyd en god kaffe.
http://www.eataly.com/nyc

Dean & Deluca:

Jeg bliver aldrig træt af Dean & Deluca, som selv om den har mange år på bagen, er en af mine yndlings butikker. Det er delikatesser, skønne grøntsager, køkkengrej og specialiteter. Mad i alle afskygninger. Jeg holder mest af den på Broadway, og går gerne rundt derinde og tuller i en times tid ad gangen, piller ved alting, drikker kaffe og køber min garam masala, min røgessens, og hvad jeg elles har brug for. 
http://www.deandeluca.com


Chelsea Market:
Indendørs marked, med masser af små og store madbutikker og restauranter. Man kan også købe køkkengrej, spise dejlig mad, og få god kaffe. Prøv fiskebutikkens lobsterrolls, eller spis en hel frisk, hummer af grimme plastik tallerkner, og bliv lykkelig helt ned i fodsålerne.
http://www.chelseamarket.com

Diverse:

Bagegrej:

Bagegrej, pynt og andre lækkerier:
http://www.nycake.comOst, New York, November 2013
Ost:
Vil du lære at lave din egen mozzarella, på ostesmagningskursus eller bare købe skøn ost? Så besøg denne her butik:
http://www.murrayscheese.com


Brooklyn Grange, September 2011
Rooftop farming:
Vil du besøge en Rooftop Farm, er denne her et besøg værd:
http://www.brooklyngrangefarm.com/

Krydderier:

Vil du købe spændende krydderiblandinger, eller lave din egen ligesom i AnneMad? Så besøg ham her:
www.laboiteny.com

Madkurser:

Tilmeld dig et dagskursus på ICE. Altid sjovt da du møder andre madnørder, og lære både lokale og andre tilrejsende at kende. ICE tilbyder, ligesom så mange andre, også foodwalks, hvor du bliver slæbt rundt i gaderne på jagt efter byens bedste fastfood, chokolade, kaffe eller andet godt. 
http://www.ice.eduKaffe, New York, November 2013
Kaffe:
Der er hundredvis af gode kaffesteder i New York. Jeg kan godt lide dem her.
http://www.irvingfarm.com

7 kommentarer:

 1. Kære Anne
  Nylig hjemkommet fra USA som indbefattede to af dine anbefalinger. Burger Joint havde vi aldrig selv fundet, super burger og sjovt koncept. Særligt vil vi aldrig glemme Bouquiera, hvor vi fejrede vores forældres 70 og 75 års fødselsdag. Det var ubetinget den bedste tapas på den hyggeligste restaurant og med den sødeste betjening, vi længe har oplevet. Tak for dine anbefalinger som vi har nydt godt af i fulde drag.
  mvh
  Charlotte Høj

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte
   Glæder mig meget at høre I kunne bruge det. Den by bliver man aldrig rigtig træt af. Mh Anne

   Slet
 2. Kære Anne
  Det ser desværre ud til at Dogmatic er lukket. Bare til orientering.
  Tak for "rigtige" rejseoplevelser i New York. Det vil jeg glæde mig til.
  vh

  Lars Rosengren
  Instagram: foodfreakdk

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lars
   Tak for info, den er slettet nu, og jeg har opdateret med et par nye gode spisesteder.
   Mh
   Anne

   Slet
 3. Kære Anne - Da jeg for 2 år siden var i New York blev jeg kanon syg - havde ellers gjort et godt forarbejde med dine tv udsendelser - en ting som jeg ikke kan finde på din blog er en res. tror den hed spicemarked -skriv venligst tilbage Kærlig hilsen Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lone, desværre er restaurant Spice Market permanent lukket, det bander jeg grundigt over. Det var en klar favorit.
   Men jeg håber du finder noget andet godt.
   Mh
   Anne

   Slet
 4. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet