fredag den 5. december 2014Årstidens Salater

Salater er en af de ting, vi skal huske at spise hele året rundt. Og når efteråret og vinteren banker på, er det jo oplagt at lade salathovederne, tomaterne, sommerens bær og meloner hvile og slå sig på de rustikke salater i stedet.

På denne her årstid bruger jeg enorme mængder af kål, rodfrugter, svampe, hokkaido, æbler, perler, bælgfrugter i mine salater. De bliver kombineret med en masse dejlige smagsgivere som krydderier, nødder, kerner og knas, og spist til alle dagens måltider. Om morgenen kommer jeg grønkålssalater under mit spejlæg eller til min omelet, Til frokost spiser jeg ofte en rigtig "madsalat", gerne med rester fra gårsdagens aftensmad. Det kan være i form af lidt kød, fisk, bagte rodfrugter eller hvad vi nu lige har fået. Det mætter skønt, og giver god samvittighed, fordi det er med til at eliminere madspil, her i huset.

Man skal kunne blive mæt af salater, og det kræver, at der bliver arbejdet med de 5 grundsmage, og at salaten indeholder enten noget protein eller fedt. En salat skal gerne have så meget tyngde og smag, at både ens mave og smagsløg bliver stimuleret og mætte.

Det virker som om, at min Salatbog, Sunde Salater der udkom i starten af juni, er faldet på et tørt sted. Den udkommer nu i 3. oplag på et halvt år, samtidig har Arnold Busck og Dansk Super marked bestilt hver sit specialoplag, og Bogklubberne er i gang med 2. oplag. 

Til jer der ikke har bogen i reolen derhjemme, kommer der en håndfuld opskrifter fra bogen her. Det er opskrifter der passer skønt til årstiden, med masser af næring, smag og fylde. Velbekomme.


Jordskoksalat med æble og nødder

500 g jordskokker
2 æbler
Saft og fintrevet skal af 1 økologisk citron
100 g hasselnøddekerner
Lidt ahornsirup
1 finthakket rød chili, uden frø
1-2 store blade grønkål
Citronmelisse, persille eller kørvel
Flagesalt
Friskkværnet sort peber

Skrub og/eller skræl jordskokkerne og snit dem helt fint. Skær kernehuset fra æblerne og skær dem i små tern. Bland dem med jordskokkerne i en skål. Tilsæt citronsaft og -skal.  

Rens chilien og hak den fint. Skær den grove stilk fra grønkålen og hak kålen fint. Bland begge dele i jordskokke-æbleblandingen.


Hak citronmelissen. Hak hasselnødderne groft. Drys salaten med grofthakkede hasselnødder for at understrege jordskokkernes nøddesmag, drys med citronmelisse, smag til med salt og sort peber og servér med det samme.
Rødkålssalat med tørrede abrikoser, valnødder og blå birkes

500-600 g rødkål
100 g valnøddekerner
2-3 spsk blå birkes
16-20 tørrede usvovlede abrikoser
1 lille bundt bredbladet persille

Dressing:
6 spsk koldpresset jomfruolivenolie
2-3 spsk god, gammel balsamico
1 tsk ahornsirup
Flagesalt
Friskkværnet sort peber

Snit rødkålen meget fint. Rist valnøddekerner og birkes på en tør pande og lade dem køle af. Klip eller skær abrikoserne i strimler.

Bland abrikoserne med rødkålen og finthakket persille. Bland også de afkølede nødder og birkes i.


Pisk ingredienserne til dressingen sammen og vend den i rødkålen. Servér med det samme.
Stegt hokkaido med grønkål og hasselnødder

½-1 hokkaidogræskar, alt efter størrelse
Koldpresset jomfruolivenolie
Ahornsirup
Flagesalt
Friskkværnet sort peber
1 løg
3-4 store blade grønkål
100 g hasselnøddekerner

Dressing:
2-3 spsk æbleeddike
6 spsk koldpresset jomfruolivenolie
1 tsk ahornsirup
Flagesalt
Friskkværnet sort peber

Skær hokkaidoen midt over og fjern kernerne. Skær græskarkødet i mindre, mundrette stykker med skal og steg dem på panden i 8-10 minutter i lidt olie, til de bliver møre og begynder at tage farve. Dryp med ahornsirup og drys med salt og peber. Fjern panden fra blusset og lad hokkaidoen køle af, til den er lun.

Pil og hak løget fint. Skyl grønkålen grundigt og slyng den tør. Skær evt. den grove stilk fra og hak grønkålen den helt, helt fint og bland den med hokkaidoen, løg og grofthakkede hasselnødder.

Rør æbleeddike sammen med olie og ahornsirup, smag til med salt og peber. Hæld dressingen over salaten og servér.Kålsalat med kerner og knas

200-250 g hvidkål
200-250 g rødkål
2 store gulerødder
1 rødløg
1 dl solsikkekerner
1 sjat olie
Flagesalt
3 spsk blå birkes
2 spsk gule sennepsfrø
2 spsk løgfrø
6 kugler syltet ingefær, samt sirup fra glasset
1 rød chili
Saft og fintrevet skal af 2 limefrugter
1 bundt frisk koriander eller citronmelisse, efter smag

Snit hvidkål og rødkål så fint, du kan. Skræl gulerødderne og pil løget og snit begge dele helt fint. Bland kål, gulerødder og løg.

Rist solsikkekernerne gyldne i lidt olie og salt på en varm pande. Læg dem til afkøling på fedtsugende papir. Rist derefter birkes, sennepsfrø og løgfrø på en tør pande og køl dem af. Bland det hele i salaten sammen med syltet ingefær, der er hakket fint, og finthakket chili, der er renset for kerner.

Smag salaten til med limesaft og -skal samt 4-5 spsk. ingefærsirup fra glasset med de syltede ingefærkugler og salt. Tilsæt til sidst finthakkede krydderurter efter smag.Ingen kommentarer:

Send en kommentar