fredag den 22. februar 2013

Jul under fremmede himmelstrøgArtikel fra Alt for damerne
 

Jul under fremmede himmelstrøg

Af: Anne Hjernøe
De sidste 7 år, har vi med stor fornøjelse sat os ind i et fly og er rejst hen hvor peberet gror, for at holde nytårsaften. Det er en skøn tid at rejse på, og meget svært at overbevise sig selv om, at der er grund til at blive hjemme, når man kan vågne op 1. januar, til sol og sommer, vejende palmer, kølige drinks og en rask svømmetur i havet. 
Julen har vi der imod været varsomme med at lave om på, mest på grund af vores datter Camille på 10 år. Hun syntes, at julen skal holdes i Danmark med masser af sne, familien samlet tæt omkring sig, med juletræ, andesteg og gaver.

Vidunderlige Vermont
For et par år siden, fik vi dog lokket hende med på de vilde vover og tilbragte julen sammen med gode venner på et skønt hotel i Vermont, nord for New York. Det var om muligt endnu mere julet end noget vi kunne have stampet op herhjemme. 
Kanetur i Vermont
Vi ankom, gennem et sneklædt landskab, til vores smukke hvide træhotel, hvor der selvfølgelig allerede var tændt op i alle pejsene og juletræerne var smukt pyntet. Ungernes medbragte julesokker blev hængt op, så Santa Claus ikke kunne undgå at se dem, og julekalenderne stillet frem, så de sidste låger kunne åbnes i god ro og orden. Juleaftensmorgen vågnede vi til høj sol og sprød sne, og efter en svømmetur og et dyp i den varme udendørs hottub, tog vi af sted i hestetrukket kane gennem det smukke landskab. Når man gør noget i Amerika, så gør man det grundigt. Hestene var pyntet med bjælder som smukt lavede underlægningsmusikken til julescenariet. Undervejs blev der gjort holdt ved et optændt bål hvor vi nød sneen og solen, mens vi ristede marshmellows og drak varm æblecider. 
 Børnene nussede med hestene, boltrede sig i munter leg, og alt var ren idyl. Om aftenen spiste vi en dejlig middag i restauranten og så var det på hovedet i seng, for dagen efter var det jo vores første, vaskeægte, amerikanske jul. Næste morgen var sokken over pejsen fyldt, børnene var glade og hotellet serverede en fantastisk julebrunch kl. 14.00 med helstegt kalkun og alt hvad ens julehjerte ellers kunne begære. Dagen rundede vi af med sneboldekamp, og der blev serveret varm kakao med mini marshmellows ved det store udendørs bålsted. 

Hotellets bålsted
2. juledag kørte vi til New York hvor vi tilbragte nogle dage med at gå på juleindkøb og på skøjtebanen ved The Rock, mere julet kunne det ikke blive. 


Skøjtetur ved The Rock
Så fløj vi til Costa Rica for at holde nytår, og for at se hvor meget af januar vi kunne undgå at holde i Danmark. Mens vi sad der, under palmerne med en kold piña colada i hånden, blev vi enige om at det måtte være muligt også at fejre jul på den måde. Så med grov bestikkelse og megen overtalelse, lykkedes det os at få overbevist vores datter om, at vi skulle prøve at holde jul i Argentina.

Huset der blev væk
Da beslutningen endelig var truffet var der kun én vej frem. Flybilletterne til Buenos Aires blev bestilt og rejsen begyndte så småt at tage form. Vi valgte at trække stikket i en hel måned. På den måde kunne vi nå at komme helt ned i gear, få os noget der mindede bare lidt om en hverdag, og samtidig få den argentinske kultur ind under huden.
Vi strøg direkte til Buenos Aires med et enkelt stop undervejs i Madrid. Nu skulle vi endelig prøve kræfter, med en tropisk jul, noget jeg ikke havde gjort siden jeg boede i Costa Rica 20 år tidligere. Vi havde lejet et skønt hus via internettet, eller rettere sagt. Vi troede, at vi havde lejet et hus. Et hus der lå super centralt og havde en lille pool i haven, til et kølende dyp på de lange varme dage. Men en uge før afrejse kunne vi pludselig ikke komme i kontakt med udlejeren, og så begyndte vi at blive lidt kolde om fødderne. Efter en masse mailen frem og tilbage, viste det sig at der ikke var noget hus, det var lejet ud til anden side, og vi måtte akut i gang med at støve nettet igennem for andre muligheder. Det blev til nogle lange nætter foran computeren, før vi fandt noget vi havde lyst til at bo i. De fleste huse og lejligheder var optaget, da afrejse tidspunktet nærmede sig hastigt.  Men pludselig var der hul igennem, og vi endte med et rigtig udmærket bytte. 

Poolen på taget af Hotel Sagardia Loft Osteria
Så vi slog os ned i en miniature lejlighed, på Hotel Sagardia Loft Osteria, i den meget charmerende bydel San Telmo, i Buenos Aires. Eller lejlighed er måske så meget sagt, men der var en lille stue med en sovesofa og noget der mindede om et køkken, dog uden andet køkkengrej end et par glas og tallerkener, men med et lille køleskab til at holde vores drikkevarer kolde. Et badeværelse var der sørme også blevet plads til og en sovehems til de voksne. Hotellets personale stod på pinde for os, på den der laid back latino måde der gjorde, at vi straks følte os fuldkommen hjemme. San Telmo er et gammelt kvarter med brosten i gaderne og smukke huse hvor bourgainvilleaen vælter udover murene. Der er fyldt med små fine restauranter og caféer, og proppet med antikvitetsforretninger hvor man kan gå på jagt efter alverdens sjove sager. Der er også et fint og stemningsfuldt torv hvor der spilles musik eller danses tango, og hvor der er marked et par gange om ugen. 

Tango i San Telmo
Et marked hvor man kan købe alt fra smykker til, hatte, maté bægre og de skønneste, gamle (tunge) siffonflasker i farvet glas, som kan være rigtig svære at holde sig fra, men pas på, jeg skal hilse og sige, at de kan give massiv overvægt i kufferten.

Siffonflasker
 Julefreden sænker sig
Lad det være sagt med det samme. Det er bare vildt svært at piske noget der minder den mindste smule om julestemning op, når man opholder sig i bagende sol og 35 graders varme. Især når man starter dagen, med en svømmetur i den lille pool på taget af hotellet, og runder den af med tango og mojito på torvet om aftenen, mens mørket sænker sig og stjernerne kommer frem.
For selv om argentinerne er katolikker og har været så rare at stille en julekrybbe og et par juletræer op hist og her, så bliver det mere en sjov gimmick end regulær julestemning. Men det er jo ikke ensbetydende med at man ikke kan have en hyggelig tid, og man kan altid selv pynte lidt op, og prøve at få bare lidt jul skubbet ind rundt omkring.
Så vi gik på jagt efter glitterstads i de nærmeste butikker, stillede kalenderlyset frem og ”lånte” en kæmpe vase med liljer og dunhammere udefra hallen, pyntede den og udnævnte den til juletræ. 

Vores juletræ
Vores julemiddag spiste vi i hotellets glimrende restaurant. På den måde var vi i vante omgivelser, omgivet af hotellets søde personale, folk som vi bestemt havde lyst til at ønske rigtig god jul. Samtidig var vi lige overfor en betagende smuk kirke der bød på stemningsfuld midnatsmesse, og tæt på vores senge når trætheden meldte sig. 

Da man spiser meget sent i Argentina, så valgte vi at lave lidt om på rækkefølgen af de faste traditioner. Derfor dansede vi kækt rundt om liljerne, sang julesange, spillede pakkeleg og delte gaver ud før middagen. Kl. 21.30 satte vi os ned i en helt tom restaurant og startede vores julemiddag med lidt bobler, fulgt godt på vej af dugfriske østers med citron og sort peber. Først en halv times tid senere dukkede de første argentinske familier op, der var vi færdige med de grillede rejer og så småt i gang med klipfisk i tomat, inden vi skulle videre til det legendariske, møre argentinske oksekød. Vi sluttede middagen med en kæmpe chokoladedessert et par timer senere, og trillede derefter et smut over på den anden side af gaden hvor der var midnatsmesse. Der slog vi os ned, lyttede til messen og lidt korsang, inden vi for alvor lod julefreden sænke sig. 

Midnatsmesse
Julebrunch i smukke omgivelser
Så oprandt 1. juledag, og for at få fejret julen så grundigt som muligt, havde vi bestilt bord til Brunch, på Buenos Aires fornemste hotel, Alvear Palace Hotel. Sammen med en masse andre mennesker fra hele verden, stimlede vi sammen om en buffet så omfattende, at man ikke havde skyggen af chance for at nå igennem bare halvdelen. Der var selvfølgelig alt hvad man kunne drømme om af juice, vin, champagne og varme drikke. Man kunne også forsyne sig med iskold vodka til sushien, kaviaren, østersene eller laksen hvis man syntes det passede bedre. Kage og dessert udvalget var større end i et konditori, og så var der bordet med charcuteri, salater, den helstegte, farserede kalkun, de store stege, isbaren med fantastisk is og så hende den søde der stod og bagte pandekager on demand. 

En tjener i rødt
Ville du have æg på den ene eller anden måde, stod tjenerne iklædt rødt, klar til at servicere dig, de sørgede også for at der konstant var fyldt op med friskbagt brød, smør og drikkevarer, samt at din tallerken forsvandt så snart du havde taget sidste bid. 
Der var en summen i luften af jul og fint pyntet op alle vegne. I de par timer det tog at kæmpe sig igennem brunchen, kunne man faktisk næsten forestille sig at gaderne ville være belagt med sne, når man stak næsen ud af de airconditionerede lokaler. Men nej. Den varme, argentinske sol var stadig sat op, så vi tullede mætte og glade ud i gaderne, for at finde vej hjem til vores kølende pool.

Juledage blandt vandfald og næsebjørne
Der er mange ting i livet jeg skal have sat flueben ved inden jeg dør. En af dem er synet af Iguazu vandfaldene. Så da juleaften var godt overstået, sprang vi på et fly og satte kursen mod Iguazu vandfaldene, for at fejre juledagene i smukke omgivelser. Vi flyttede ind på Loi Suites, et formidabelt dejligt hotel der lå langt ude i junglen. Hotellet består af flere bygninger forbundet med hængebroer, og så huser det både en udmærket restaurant og en helt fin café/bar. Vi havde bestilt en lille uges ophold på Loi Suites. Ikke fordi man behøver at bruge mere end en dag eller to på at se vandfaldene, men fordi der så, så fantastisk fredsfyldt og dejligt ud. 
Poolen hos Loi Suites
Vi havde ikke været på hotellet mere end en dag før vi var klar til at se på vandfald. Pakket ind i junglen ligger 270 vandfald i alle størrelser. Man kan se vandfaldene fra både den argentinske og den brasilianske side. Nogen siger, at man fra den brasilianske side ser på vandfaldene, mens man fra den argentinske side nærmest er i dem og går rundt mellem dem. Vi valgte den argentinske side, og sprang som noget af det første ombord i en kæmpemæssig motordrevet gummibåd, der sejlede lige ind i et af de helt store vandfald. Til lejligheden fik man udleveret en vandtæt pose til sine sko, tasker mv. og en redningsvest. Det er en underdrivelse at sige man blev våd. Man blev gennemblødt. Det var en fantastisk oplevelse at fornemme kraften fra vandet og den enorme brølen fra vandmasserne. 
På vej ind i vandfaldet
Vandet var iskoldt og der var en hylen og en skrigen, hver gang vi nærmede os faldene, for vi skulle jo ikke bare ind i vandmasserne en enkelt gang. Men har man god kontakt med sin indre drengerøv, er det en fantastisk oplevelse man bør unde sig selv. Og pyt med, at man går rundt i vådt tøj resten af dagen. For når man først er kommet til Iguazu, så er det en del af pakken. Vi gik rundt i nationalparken i 7-8 timer, for at se så mange vandfald som muligt. Der er lavet gangbroer så man nemt kan finde vej af små stisystemer, og man kan sågar kører rundt med et lille tog noget af vejen. Selv om der er mange andre turister ude i samme ærinde, virker det som om, at parken kan rumme alle disse mennesker, og det hele er lavet med hensyntagen til naturen. Da vi havde set os mætte i faldende vand, besluttede vi os for at tage hjem til hotellet igen. Men pludselig væltede det ud af junglen med næsebjørne i alle aldre og størrelser. Små nysgerrige, selskabelige pelsdyr der rumsterede rundt om fødderne på os i hobetal. 

Familien næsebjørn
Næsebjørnen har, siden jeg boede i Costa Rica, været et af mine yndlings dyr og pludselig var de alle vegne. Vi blev hængende hos dem længe, og pludselig forsvandt de tilbage i junglen hvor de kom fra, og vi var en kæmpe oplevelse rigere, og enige om at det var en dejlig, ekstra julegave der, der faldt ned i vores julesok.Ingen kommentarer:

Send en kommentar