Klumme fra Mad & Venner
Køleskabets uudnyttede potentiale
Af: Anne Hjernøe
”Hvert år smider hver dansker i gennemsnit 63 kg. mad i skraldespanden,
i stedet for at spise det. Hvert år dør der ca. 6 millioner børn af sult på
verdensplan.”
Tallene stammer fra bevægelsen ”Stop spild af Mad”, som
arbejder på at komme danskernes madspild til livs. De opfordrer på både
facebook og på deres hjemmeside, folk til, at komme med gode råd om, hvordan vi
undgår madspild.
For vi er blevet en brug og smid væk kultur, og jeg kan
heller ikke selv sige mig fri for, at smide alt for meget mad i skraldespanden.
2010 skal være året hvor jeg vil blive bedre til, at benytte
mig af både mit køleskab og mine køkkenskabes uudnyttede potentialer.
For uudnyttet potentiale, lyder meget sjovere end at spise
rester. Det er pludselig en spændende udfordring, i stedet for en sur pligt, en
udfordring der stiller krav til både velsmag og kreativitet.
Rugbrød der er mere end et par dage gammelt, rister jeg i
ovnen med rørsukker og bruger til ymerdrys. Eller også laver jeg det til
croutoner, øllebrød eller sprødristet, krydret drys til salater.
Det daggamle hvide brød bruger jeg til crostini og bruschetta.
Til at komme i rustikke spanske supper som ajo blanco eller gazpacho, og så
selvfølgelig til croutoner, som drysses med rund hånd over både supper og
salater.
Har jeg kød tilbage fra dagen før, så bliver det skåret
papirtyndt og brugt i en krydret thailandsk salat med masser af frisk mynte og koriander,
mango, citrongræs og ristede jordnødder. Eller også vender jeg blikket mod det
italienske køkken og laver en gang vitello tonnato, som hele familien elsker,
hvad enten den er lavet med kalvekød, oksekød eller kylling.
Har jeg bagt for mange rodfrugter i ovnen, kan de med held
omdannes til cremede fyldige supper, eller til en rustik rodfrugtsmos dagen
efter. Er der for meget grillet aubergine eller squash tilovers, har jeg
pludselig materiale til, en lækker babaganoush som man kan smøre på brød, eller
dyppe sprøde grønsagsstave i.
Mange former for frugt og grønt, der begynder at hænge lidt
med næbbet, sylter jeg til chutney, pickles, marmelader og saucer. Er tomaterne
runkne, laver jeg dem til en god tomatsauce eller en krydret ketchup.
De syrlige appelsiner der har ligget for længe i frugtkurven,
syltes til en aromatisk appelsinmarmelade, proppet med smuttede mandler og
vaniljestænger.
Kan du ikke nå at spise alle de gode syltede sager selv, kan
du altid forære dem væk, for det er skønt at få syltede gaver.
Når man arbejder med mad, så har man en tendens til, at alle
hylder, skuffer og skabe i hele køkkenet er proppet til randen med madvarer. Så
der er glas, flasker, poser og kasser med sjove og velsmagende fødevarer
overalt i mit køkken.
En gang i mellem, taler min datter og jeg om, hvor længe vi
mon kan overleve på det mad vi har i huset? Mit bud er, at vi nok kan holde den
kørende en måneds tid, mindst.
Måske vil vores smagsløg begynde at kede sig lidt undervejs.
Måske vil vi, efter et par uger, mangle mælk, friske fisk og skaldyr, frugt og
grøntsager. Men én ting er helt sikkert, det er et luksusproblem, og vi vil
ikke være i fare for at dø af sult, på noget tidspunkt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar