Årstidens Salater
Salater er en af de ting, vi skal huske at spise hele året rundt. Og når efteråret og vinteren banker på, er det jo oplagt at lade salathovederne, tomaterne, sommerens bær og meloner hvile og slå sig på de rustikke salater i stedet.
På denne her årstid bruger jeg enorme mængder af kål, rodfrugter, svampe, hokkaido, æbler, perler, bælgfrugter i mine salater. De bliver kombineret med en masse dejlige smagsgivere som krydderier, nødder, kerner og knas, og spist til alle dagens måltider. Om morgenen kommer jeg grønkålssalater under mit spejlæg eller til min omelet, Til frokost spiser jeg ofte en rigtig "madsalat", gerne med rester fra gårsdagens aftensmad. Det kan være i form af lidt kød, fisk, bagte rodfrugter eller hvad vi nu lige har fået. Det mætter skønt, og giver god samvittighed, fordi det er med til at eliminere madspil, her i huset.
Man skal kunne blive mæt af salater, og det kræver, at der bliver arbejdet med de 5 grundsmage, og at salaten indeholder enten noget protein eller fedt. En salat skal gerne have så meget tyngde og smag, at både ens mave og smagsløg bliver stimuleret og mætte.
Det virker som om, at min Salatbog, Sunde Salater der udkom i starten af juni, er faldet på et tørt sted. Den udkommer nu i 3. oplag på et halvt år, samtidig har Arnold Busck og Dansk Super marked bestilt hver sit specialoplag, og Bogklubberne er i gang med 2. oplag.
Til jer der ikke har bogen i reolen derhjemme, kommer der en håndfuld opskrifter fra bogen her. Det er opskrifter der passer skønt til årstiden, med masser af næring, smag og fylde. Velbekomme.
Jordskoksalat med
æble og nødder
500 g jordskokker
2 æbler
Saft og fintrevet skal af 1 økologisk citron
100 g hasselnøddekerner
Lidt ahornsirup
1 finthakket rød chili, uden frø
1-2 store blade grønkål
Citronmelisse, persille eller kørvel
Flagesalt
Friskkværnet sort peber
Skrub og/eller skræl jordskokkerne og snit dem helt fint.
Skær kernehuset fra æblerne og skær dem i små tern. Bland dem med jordskokkerne
i en skål. Tilsæt citronsaft og -skal.
Rens chilien og hak den fint. Skær den grove stilk fra
grønkålen og hak kålen fint. Bland begge dele i jordskokke-æbleblandingen.
Hak citronmelissen. Hak hasselnødderne groft. Drys salaten
med grofthakkede hasselnødder for at understrege jordskokkernes nøddesmag, drys
med citronmelisse, smag til med salt og sort peber og servér med det samme.
Rødkålssalat med
tørrede abrikoser, valnødder og blå birkes
500-600 g rødkål
100 g valnøddekerner
2-3 spsk blå birkes
16-20 tørrede usvovlede abrikoser
1 lille bundt bredbladet persille
Dressing:
6 spsk koldpresset jomfruolivenolie
2-3 spsk god, gammel balsamico
1 tsk ahornsirup
Flagesalt
Friskkværnet sort peber
Snit rødkålen meget fint. Rist valnøddekerner og birkes på
en tør pande og lade dem køle af. Klip eller skær abrikoserne i strimler.
Bland abrikoserne med rødkålen og finthakket persille. Bland
også de afkølede nødder og birkes i.
Pisk ingredienserne til dressingen sammen og vend den i
rødkålen. Servér med det samme.
Stegt hokkaido med
grønkål og hasselnødder
½-1 hokkaidogræskar, alt efter størrelse
Koldpresset jomfruolivenolie
Ahornsirup
Flagesalt
Friskkværnet sort peber
1 løg
3-4 store blade grønkål
100 g hasselnøddekerner
Dressing:
2-3 spsk æbleeddike
6 spsk koldpresset jomfruolivenolie
1 tsk ahornsirup
Flagesalt
Friskkværnet sort peber
Skær hokkaidoen midt over og fjern kernerne. Skær
græskarkødet i mindre, mundrette stykker med skal og steg dem på panden i 8-10
minutter i lidt olie, til de bliver møre og begynder at tage farve. Dryp med
ahornsirup og drys med salt og peber. Fjern panden fra blusset og lad
hokkaidoen køle af, til den er lun.
Pil og hak løget fint. Skyl grønkålen grundigt og slyng den
tør. Skær evt. den grove stilk fra og hak grønkålen den helt, helt fint og
bland den med hokkaidoen, løg og grofthakkede hasselnødder.
Rør æbleeddike sammen med olie og ahornsirup, smag til med
salt og peber. Hæld dressingen over salaten og servér.
Kålsalat med kerner og knas
200-250 g hvidkål
200-250 g rødkål
2 store gulerødder
1 rødløg
1 dl solsikkekerner
1 sjat olie
Flagesalt
3 spsk blå birkes
2 spsk gule sennepsfrø
2 spsk løgfrø
6 kugler syltet ingefær, samt sirup fra glasset
1 rød chili
Saft og fintrevet skal af 2 limefrugter
1 bundt frisk koriander eller citronmelisse, efter smag
Snit hvidkål og rødkål så fint, du kan. Skræl gulerødderne
og pil løget og snit begge dele helt fint. Bland kål, gulerødder og løg.
Rist solsikkekernerne gyldne i lidt olie og salt på en varm
pande. Læg dem til afkøling på fedtsugende papir. Rist derefter birkes,
sennepsfrø og løgfrø på en tør pande og køl dem af. Bland det hele i salaten
sammen med syltet ingefær, der er hakket fint, og finthakket chili, der er
renset for kerner.
Smag salaten til med limesaft og -skal samt 4-5 spsk.
ingefærsirup fra glasset med de syltede ingefærkugler og salt. Tilsæt til sidst
finthakkede krydderurter efter smag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar