torsdag den 7. marts 2013

Fra Annes Spisekammer

I disse dage bliver der lagt sidste hånd på min 12. bog, som udkommer til april. 

Heldigvis er den i rigtig gode hænder hos http://www.politikensforlag.dk/ og hos http://www.sisterbrandt.dk/ der står for layoutet. 

Bogen kommer til at hedde Annes Spisekammer, og er en kogebog med opskrifter på, hvordan man bliver mere "selvforsynende". Det er de færreste danskere der har adgang til en kæmpe køkkenhave eller bor på en gård, men mange af os vil alligevel gerne lave produkter helt fra bunden.

I Annes Spisekammer finder du opskrifter på hjemmelavet mysli, ymerdrys,tykmælk, rygeost, cremeost, smør, marmelader, nougatella, marinerede sild, makrel i tomat, rullepølser, leverpostej, syltede rødbeder, rødkål, remoulade, tørrede svampe, bær, urter, kryddersalt, kryddersukker, brændevin, rugbrød og en hulens masse andre ting. 

Her får du et par opskrifter på hjemmelavet "sundt slik", noget jeg selv smider i ungerne når deres søde tand løber i vand, og jeg ikke syntes de skal have for meget skrammelslik. 

     
Hjemmelavede kugler og kokosbarer fra "Annes spisekammer"


Grundopskrift på Annes kugler

Dette er en stor portion, men det er med vilje. Når massen er færdig, kan du sende smagen i tre forskellige retninger ved at lave tre forskellige slags kugler ud af den.

150 g tørrede dadler

150 g tørrede figner

100 g valnøddekerner

50 g tørrede morbær, kan udelades hvis de er svære at skaffe, købes i helsekostbutikker

Et drys salt

2 tsk. stødt kanel

1 tsk. vaniljepulver

Klip dadler og figner i strimler. Kom dem i en foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser og kør, til du har en ensartet, sammenhængende masse. Hvis din foodprocessor ikke er en stor, hårdfør sag, så hak tingene lidt ad gangen. Start med valnøddekernerne og mal dem til mel og tilsæt så resten af ingredienserne gradvist. Når massen er færdig, deles den i tre.


Kanelkugler

1/3 grundmasse fra Annes kugler

1 tsk. stødt kanel

 1 dl kokosmel

Kom grundmassen til Annes kugler tilbage i foodprocessoren sammen med kanelen. Kør, til kanelen er integreret i massen. Tril den til små kugler og tril dem i kokosmel – stil dem på sølvpapir. Kom de færdige kanelkugler i en lufttæt boks.


Chokoladekugler

1/3 grundmasse fra Annes kugler

2-3 tsk. usødet kakaopulver

Drys eller dyp i kakaopulver eller 50-100 g smeltet chokolade med et kakaoindhold på over 70 %,

Kom grundmassen tilbage i foodprocessoren og tilsæt kakaopulver. Kør, til det er integreret i massen. Tril massen til små kugler.

Efter smag kan du nu enten rulle kuglerne i kakaopulver, eller du kan komme chokolade i en skål og smelte det over vandbad. Dyp kuglerne i den smeltede chokolade og stil dem på sølvpapir, til de stivner. Kom de færdige chokoladekugler i en lufttæt boks.
 

Lakridskugler

1/3 grundmasse fra Annes kugler

1½-2 tsk. lakridsrodspulver

Kom grundmassen tilbage i foodprocessoren og tilsæt lakridsrodspulveret. Kør, til det er integreret i massen.

Tril massen til små kugler og rul dem derefter i yderligere lakridsrodspulver – stil dem på sølvpapir. Opbevar de færdige lakridskugler i en lufttæt boks.


Annes kokosbar

50 g hasselnøddekerner

50 g kokosmel

100 g tørrede dadler

50 g tørrede figner

100 g mørk chokolade, kakaoindhold på minimum 70%

Ekstra kokosmel til drys

Kom hasselnødderne på en bageplade med bagepapir og rist dem i ovnen ved 150 grader i 20-30 minutter, til de begynder at tage farve. Tag nødderne ud af ovnen, lad dem køle af og kom dem i et viskestykke, hvor du gnubber de brune hinder af.

Kom hasselnødderne i en foodprocessor sammen med kokosmel, dadler og figner. Kør, til du har en ensartet masse.

Form massen til små firkanter. Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Dyp firkanterne i smeltet, mørk chokolade. Stil dem på sølvpapir og drys med kokosmel eller pynt så som hakkede nødder, mandler, frysetørrede hindbær, kandiserede violer eller andet smukt.


1 kommentar: